Pirmasis „ERASMUS+“ programos projekto „SOCIALINIŲ-EMOCINIŲ KOMPETENCIJŲ TOBULINIMAS PROFESINEI IR ASMENINEI SĖKMEI“ mobilumo vizitas Italijoje

Įgyvendinant „Erasmus+“ programos projekto „Socialinių-emocinių kompetencijų tobulinimas profesinei ir asmeninei sėkmei“ (Nr. 2020-1-LT01-KA104-077640) veiklas, konsorciumą sudarančių įstaigų (Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos, Šiaulių rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus, Joniškio rajono švietimo centro) atstovai išvyko į mobilumo vizitą Italijoje.

Mus priėmė Soverato mieste įsikūrusi JUMP Associazone Culturale Gioventu in riSalto organizacija, kuri yra aktyvi programos „Erasmus+“ dalyvė.

Kartu su kitų delegacijų nariais iš Graikijos, Prancūzijos, Latvijos ir Vokietijos diskutavome apie komandų formavimą, jos narių telkimą bendrų tikslų siekimui, atlikome praktines užduotis. Pasibaigus mokymams, italai supažindino su Soverato miestu, jo istorija, kultūriniais objektais.

Antroji projekto „Socialinių-emocinių kompetencijų tobulinimas profesinei ir asmeninei sėkmei“ (toliau – SEKPAS) diena buvo skirta mokymams „Koučingas ir mentorystė: samprata, ypatumai bei skirtumai“. Mokymus vedė JUMP Associazone Culturale Gioventu in riSalto organizacijos (toliau – „Jump with us“) lektorė Alessia Simonetti. Mobilumo vizito dalyviai darbo grupėse kartu su kitų šalių delegacijų nariais gilino žinias apie koučingą ir mentorystę, kaip reikšmingus bei veiksmingus asmenybės ugdymo metodus, diskutavo apie šių metodų panašumus ir skirtumus bei sąsajas su socialinėmis-emocinėmis kompetencijomis. Atlikdami praktines užduotis projekto dalyviai mokėsi įgytas žinias taikyti praktinėje veikloje ir, žinoma, tobulino anglų kalbos įgūdžius.

Trečiąją vizito Soverato mieste dieną buvo aplankyta Katalikiškoji Marijos Ausiliatrice mokykla, kurią lanko vaikai nuo 6 mėnesių iki 18 metų amžiaus. Mokyklos administracija pristatė Italijos švietimo sistemą, supažindino su mokykla, jos istorija, aprodė erdves. Lankydamiesi mokykloje, bendravome su ketvirtos klasės mokiniais, vykdėme bendras aktyvias veiklas. Po pietų tęsėme mokymus, gilinomės į koučingo ir mentorystės panašumus bei skirtumus, socialinių, emocinių kompetencijų svarbą. Refleksijos metu buvo aptarti dienos įspūdžiai, įgytos žinios, apibendrintas darbas grupėse.

Mobilaus vizito metu, „Jump with us“ komanda mums parodė, jog kolektyvo socialines emocines kompetencijas galima ugdyti įvairiais būdais. Aplankydami senąją Soverato miesto dalį įsitikinome, kad bendravimas, pasitikėjimas vienas kitu, gebėjimas ne tik išklausyti, bet ir išgirsti yra labai svarbu. Mokymų metu diskutavome apie emocinių, socialinių kompetencijų svarbą, jų tobulinimo galimybes. Per praktinius pavyzdžius įtvirtinome teorines žinias. Pabaigoje vyko refleksija, kurios metu apibendrinome išgirstas mintis, išsakėme savo pastebėjimus.

Paskutinę viešnagės Italijoje dieną kartu su „Jump with us“ komanda aptarėme ir apibendrinome visą mokymosi savaitę. Refleksijos metu prisiminėme koučingo bei mentorystės panašumus bei skirtumus, socialinių ir emocinių kompetencijų ugdymo metodus ir aptarėme, kaip visi šie trys konstruktai siejasi tarpusavyje. Bendraudami komandoje gilinome anglų kalbos žinias, dalinomės savo įžvalgomis bei emocijomis. Įdienojus „Jump with us“ komanda mokymų dalyviams įteikė sertifikatus. Viešnagės paskutinės dienos popietę gilinomės į Soverato bei Badolato miestų kultūrą ir istoriją, gėrėjomės nuostabia Pietų Italijos gamta.

Įgyvendinus vieną iš suplanuotų „Erasmus+“ programos projekto SEKPAS mobilumo veiklų, konsorciumą sudarančių įstaigų atstovai įgytas žinias pritaikys rengiant Bendruomenių profesinio ir asmeninio tobulėjimo skatinimo modelį bei Suaugusiųjų socialinių-emocinių kompetencijų tobulinimo programą, kurią įgyvendins Šiaulių ir Joniškio rajono savivaldybių švietimo įstaigose.