„ERASMUS+“ PROGRAMOS PROJEKTO „SOCIALINIŲ-EMOCINIŲ KOMPETENCIJŲ TOBULINIMAS PROFESINEI IR ASMENINEI SĖKMEI“ MOBILUMO VIZITAS KROATIJOJE

Įgyvendinant „Erasmus+“ programos projekto „Socialinių-emocinių kompetencijų tobulinimas profesinei ir asmeninei sėkmei“ (Nr. 2020-1-LT01-KA104-077640) veiklas, konsorciumą sudarančių įstaigų (Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyba, Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius, Joniškio rajono švietimo centras) atstovai išvyko į antrąjį šio projekto mobilumo vizitą Kroatijoje.
Mus priėmė Splito mieste įsikūrusi organizacija Maksima TTC, kuri yra aktyvi programos „Erasmus+“ dalyvė.
Gegužės 24–28 d. mobilumo dalyviai dalyvavo mokymuose „Mastering soft skills and growing emotional intelligence using mindfulness“ („Minkštųjų įgūdžių įvaldymas ir ugdymas emocinio intelekto kompetencijoms ugdyti naudojant sąmoningumą“). Mokymus vedė lektoriai Ana Mladina Puljak ir Dario Čaljkušič. Mokymų metu buvo kalbama apie minkštųjų įgūdžių svarbą XXI amžiuje, pristatytos įvairios dramos technikos, padedančios geriau pažinti save ir kitus, plėtojančios saviraiškos ir bendravimo galimybes, sąmoningumą, buvome mokomi kaip valdyti stresą. Daug dėmesio skirta bendravimo, bendradarbiavimo, kritinio mąstymo bei kūrybiškumo kompetencijų tobulinimui, diskutuota apie jų svarbą tiek profesiniame, tiek asmeniniame gyvenime. Visų mokymų metu daug dėmesio buvo skiriama įvairių praktinių, kūrybinių užduočių atlikimui.
Lektorė Ana Mladina Puljak pateikė inovatyvią ir „minkštųjų“ įgūdžių įvaldymo reikalaujančią užduotį „Welcome to Diocletian‘s palace“. Mobilaus vizito dalyviai dirbo grupėse ir pristatė tris sukurtus informatyvius video filmukus, kuriuose žaismingai, kūrybiškai buvo supažindinama su svarbiausiais Diocletian‘o rūmų fragmentais: auksiniais vartais, svečių mene, mauzoliejumi ir pan. Užduočiai atlikti buvo pasitelkti mobilieji įrenginiai bei video kūrimo programa „VITA“. Sukurtų filmukų peržiūra sulaukė daug teigiamų emocijų.

Mobilaus vizito Splito mieste metu susipažinome su šio miesto istorija, kultūriniais objektais, nuostabia architektūra, žavingu senamiesčiu, žiūrėjome 3D filmą apie žymiuosius Diocletian‘ rūmus. Aplankėme senąjį Trogiro miestą, kuris įrašytas į UNESCO pasaulio paveldų sąrašą ir yra vienas geriausiai išsilaikiusių viduramžių Europos miestų. Svečiavomės trečioje pagal dydį Adrijos jūros Bračo saloje, kuri jau nuo antikos laikų garsėja baltuoju kalkakmeniu, grožėjomės vaizdinguoju Auksinio rago kyšuliu, kuris skalaujamas jūros bangų ir pustomas vėjo, nuolat keičia savo formą. Bračo salos Pušišcos miestuke svečiavomės vienintelėje visoje Kroatijoje akmentašių mokykloje, kuriai jau yra 100 metų, kalbėjomės su mokiniais, apžiūrėjome jų kuriamus darbus.

Įgyvendinus suplanuotas „Erasmus+“ programos projekto SEKPAS mobilumo veiklas, konsorciumą sudarančių įstaigų atstovai įgytas žinias taikys praktikoje – papildys rengiamą Bendruomenių profesinio ir asmeninio tobulėjimo skatinimo modelį bei pakoreguos parengtą Suaugusiųjų socialinių-emocinių kompetencijų tobulinimo programą. Baigiant įgyvendinti šį projektą, planuojame surengti forumą, kuriame apibendrinsime vykdytas veiklas, pasidalinsime įgyta patirtimi, aptarsime pokyčius.