Bendravimo, bendradarbiavimo ir komandos formavimo įgūdžių stiprinimas Sicilijoje

Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos komanda 2022 m. spalio 10–14 d. dalyvavo „Erasmus+“ mobilumo kursuose „Neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugų srities darbuotojų bendravimo, bendradarbiavimo ir komandos formavimo įgūdžių stiprinimas: Italijos patirtis“. Kursus organizavo SOREAL S.R.L. Sicilijoje, kursų pagrindinis tikslas – suteikti neformaliojo švietimo srities atstovams įrankius nuolatiniam komandos formavimo ir vidinės komunikacijos kompetencijų tobulėjimui bei pasidalinti Italijos patirtimi šioje srityje.

Kursų metu buvo stiprinami dalyvių bendravimo, bendradarbiavimo ir komandos formavimo įgūdžiai. Mokymų metu dalyviai sužinojo ir perėmė komandos formavimo, komandos kompetencijų stiprinimo patirtis, profesinio identiteto formavimo technikas, mokėsi naudoti efektyvius darbo su suaugusiais asmenimis metodus. Pasitelkiant interaktyvius mokymosi metodus dalyviai buvo supažindinti, kaip praktiškai pritaikyti komandos formavimo, komandinio darbo kompetencijas gerinančias edukacines priemones ir technikas savo veiklose. Mokymo programa apjungė galimybę įgyti praktinių ir teorinių žinių dalyvaujant mokymuose bei lankant skirtingas Italijos švietimo institucijas bei susipažįstant su jų darbuotojų veiklos ir komandos formavimo metodologijos specifika.

Didelį įspūdį mokymų dalyviams paliko aplankytas Milazzo Trečiojo amžiaus universitetas (toliau – TAU), Milazzo mieste įsikūręs universitetas vienija visus TAU padalinius Sicilijoje, koordinuoja šių padalinių veiklą. Universiteto veikla paremta savanorystės principais, visi universiteto lektoriai yra savanoriai. Sicilijoje aktyviai dirbama su senjorų atskirties mažinimu, siekiama sudaryti sąlygas net atokiau gyvenantiems senjorams dalyvauti universiteto veiklose. Net griežto pirmojo karantino metu, universiteto veiklą koordinuojantys asmenys sutelkė 1200 vyresnių nei 65 m. amžiaus studentų ir dar 300 TAU dėstytojų bendrai veiklai. Naudojant nemokamą pokalbių programėlę, kurios pagalba namuose įkalinti vyresniojo amžiaus asmenys lengvai galėjo prisijungti prie vaizdo paskaitų. Buvo įdomu ir naudinga pabendrauti su Milazzo TAU atstovais, pasidalinti Šiaulių rajono patirtimi, išgirsti, kaip jiems praktiškai pavyksta įgyvendinti tiek daug skirtingų veiklų.

Kursų dalyviai aplankė Italos pradinę mokyklą „Guiseppe Cuppari“. Aplankytos įstaigos padalinyje mokosi 82 mokiniai. Iš viso ši įstaiga turi 6 padalinius. Mokyklos administracija papasakojo apie modulinę mokymo sistemą, darželio ir pradinės mokyklos darbo laiką. Darželio darbo laikas – 40 val. per savaitę, pradinės mokyklos – 36 val. per savaitę. Pokalbio metu paaiškėjo, kad Italijos mokytojai susiduria su panašiomis problemomis kaip ir Lietuvoje – tėvai ne visada nori pripažinti, kad jų vaikams reikalinga švietimo pagalbos specialistų (logopedo, psichologo, socialinio pedagogo, specialiojo pedagogo) pagalba, konsultacijos. Mokykloje paprastai dirba psichologai, specializuota pagalba teikiama terapijos centruose. Į akis krito tai, kad kiekvienam ypatingam vaikui yra skiriamas išskirtinis dėmesys ir pagalba – su juo individualiai visą laiką būna ir jam padeda specialusis pedagogas. Jei reikia socialiniam pedagogui talkina komunikacijos ekspertas, mokytojo padėjėjas. Kaip ir Lietuvoje, taip ir Italijoje, vaikus, mokinius stengiamasi mokyti per artimiausios aplinkos prizmę – supažindinant su artimiausia aplinka, aplankant arčiausiai esančius objektus (bažnyčias, muziejus, paminklus ir pan.). Mokyklose mokiniai turi galimybę rinktis tikybą arba pilietinį ugdymą. Visų susitikimų metu buvo pabrėžiama, kad Italijos mokyklose nėra patyčių, visi yra labai geranoriški ir bendruomeniški.  Susitikimo metu buvo kalbama ir apie kolektyviškumą, komandos formavimo bei darbo komandoje principus, vienas kito palaikymą. Mokymų dalyvius labai nudžiugino šiltas kolegų iš Italijos priėmimas ir nuostabus mokinių sukurtas pasitikimo plakatas, papuoštas lietuviškais ir sicilietiškais simboliais, spalvomis bei prasmingiausiais žodžiais – „Taika“, „Laisvė“, „Brolybė“, Ramybė“, „Draugystė“. 

Mokymų dalyviai aplankė ir susipažino su tarptautinės organizacijos „Cesie“ veikla, jų darbuotojais. „Cesie“ – tai europinių studijų ir inovacijų centras, pati didžiausia organizacija Italijoje ir viena didžiausių Europoje, kuri rūpinasi edukacinių programų rengimu. Organizacijos tikslas – ugdyti žmones bendruomenėje. „Cesie“ vienu metu įgyvendina apie 200 įvairaus lygio projektų. Susitikimo metu buvo pristatyti du projektai: „Atspariosios bendruomenės“ ir  „Mąstymo konstravimas“. Organizacijos darbuotojai noriai dalijosi savo patirtimis, apie tai,  kaip jiems pavyksta įgyvendinti projektus, dalijosi savo sėkmės istorijomis, idėjomis, kurios naudingos, reikalingos ne tik Italijos žmonėms, bet ir visiems Europos gyventojams. Mokymų dalyviai turėjo galimybę Palermo miesto centre sudalyvauti projekto „Kūrinių talentų dirbtuvės“ pristatyme.

Mokymų dalyviai labai džiaugėsi galimybe apsilankyti Mesinos mieste esančioje I.I.S. „Verona – Trento“ bendrojo lavinimo technologinės pakraipos mokykloje. Mokyklos atstovai supažindino su su Italijos švietimo sistema, buvo pasidžiaugta, kad Italijoje jau daugiau kaip 20 metų nėra specialiųjų mokyklų – visi vaikai, nepaisant jų skirtingų gebėjimų, tautybės, rasės ir pan., yra ugdomi kartu. Pristatydami savo mokyklos patirtį atstovai pažymėjo, kad mokiniams, kurie turi mokymosi sunkumų nuolat, visų pamokų metu, padeda specialusis pedagogas, komunikacijos specialistas ar asistentas. Įdomu tai, kad mokykloje mokosi 76 mokiniai, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių – jiems pagalbą teikia 54 specialieji pedagogai, 15 komunikacijos specialistų ir asistentai. Visa pagalba mokiniui teikiama tik klasėje, jie neišeina į atskirus kabinetus. Didelis dėmesys skiriamas klasių komplektavimui: klasėse mokosi apie 22–23 mokinius, 2–3 iš jų turi mokymosi sunkumų. Pristatydami savo patirtį dirbant su skirtingų gebėjimų vaikais, mokyklos atstovai atkreipė dėmesį į tai, kad ir jiems ne viskas yra lengva, kyla ir tam tikrų sunkumų: mokinių tėvai ne visada pripažįsta, kad vaikas turi sunkumų ir jam reikalinga pagalba, nesutinka vertinti vaiko gebėjimų tarnybose ir pan. Atsakę į gausius mokymų dalyvių klausimus, mokyklos šeimininkai aprodė klases, įvairias dirbtuves, technologijų kabinetus, sporto salę ir kt.

Puikiai parengta kursų programa  suteikė galimybių ne tik formaliai mokytis, susipažinti su Italijos švietimo sistema, bet ir pažinti to krašto kultūrą, pajausti šalies žmonių komunikabilumą, nuoširdumą. Tokiu būdu projekto dalyviai neformaliai tobulino tarpkultūrines kompetencijas, praplėtė akiratį, mokėsi pasitikėti savimi ir komandos nariais, ne tik klausyti, bet ir išgirsti. Šio mobilumo nauda neabejotina, organizacijos atstovai įgytas žinias pritaikys savo veikloje, siekiant gerinti neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugų kokybę, didinti neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugų prieinamumą, atliepti besimokančiųjų poreikius.

Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyba yra akredituota organizacija iki 2027 įgyvendinanti programos „Erasmus+“ mobilumo projektus.

 

Dovilė Navickaitė-Danielė,
Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos metodininkė