Šiaulių rajone įgyvendintas projektas „Gali sportuoti? Įrodyk! II“

Šiaulių rajono jaunuoliai ir senjorai aktyviai dalyvavo projekto „Gali sportuoti? Įrodyk! II“ Nr. SRF-FAV-2019-1-0342 (toliau – Projektas) veiklose. Projektą įgyvendino Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyba, projekto partneriai – Šiaulių r. Gruzdžių gimnazijos Šakynos skyrius, Šiaulių r. Kuršėnų Pavenčių mokyklos Raudėnų skyrius. Projekto tikslas – skatinti įvairaus amžiaus asmenų (vaikų, jaunuolių, senjorų) fizinį aktyvumą. Projektas „Gali sportuoti? Įrodyk! II“ bendrai finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Prie Projekto finansavimo prisiėjo Šiaulių rajono savivaldybė, Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyba. Dalyvavimas visose projekto veiklose nemokamas.
Vienas iš pagrindinių Projekto uždavinių – sudaryti sąlygas senjorų fizinio aktyvumo palaikymui. 2019–2022 m. du kartus per savaitę Kuršėnų miesto parke arba Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos patalpose sportavo dvi senjorų grupės, 2–3 kartus per mėnesį buvo organizuojami žygiai Kuršėnų vietovėse. Užsiėmimus ir žygius senjorams vedė profesionalus treneris Jonas Spudis. Senjorai džiaugėsi aktyviais sporto užsiėmimais, įvairiomis veiklomis, žygiais, kurių dėka jie ne tik stiprino sveikatą, bet ir kokybiškai leido laisvalaikį. Senjorai dalijosi savo įžvalgomis apie tai, kad žygiavimas išlaisvina mintis, emociškai atpalaiduoja. Žygiuodami jie galėjo grožėtis unikaliais gamtos peizažais, pajusti tyrą gamtos orą, pabūti su bendraminčiais, atsipalaiduoti, niekur neskubėti, pabūti su savimi, panirti į apmąstymus. Iš viso projekto laikotarpiu senjorams buvo organizuotos 374 mankštos ir žygiai.
Kitai tikslinei Projekto grupei – vaikams ir jaunimui buvo organizuojamas popamokinis užimtumas, formuojamas fizinės veiklos poreikis. Per aktyvų dalyvavimą veiklose buvo plečiamas akiratis ir gebėjimai dalyvauti įvairaus pobūdžio užsiėmimuose. Treneriai Ramutis Navickas ir Robertas Vališauskas su moksleiviais dirbo Raudėnuose ir Šakynoje. Veiklos buvo organizuojamos atsižvelgiant į dalyvaujančiųjų galimybes ir poreikius. Mankštos ir žygiai buvo organizuojami po tris kartus per savaitę. Nuo projekto įgyvendinimo pradžios vaikams ir jaunimui organizuotos 476 mankštos ir žygiai. Paskutinė veikla Šakynoje organizuota gruodžio 21 d. Taip pat buvo organizuojamos dienos stovyklos, kurių metu dalyviai išvykdavo iš savo gyvenamosios vietos, susipažino su skirtingomis sporto šakomis: karate, bokso, imtynių, teniso, futbolo, plaukimo ir kt. Dienos stovyklose lektorius vedė paskaitas apie fizinį aktyvumą, saugumą sportuojant, galimybes sportuoti, sveiką gyvenseną. Po šių stovyklų Projekto dalyviai grįždavo kupini gerų įspūdžių ir emocijų.
Iš viso Projekto įgyvendinimo laikotarpiu vaikams ir jaunimui suorganizuotos 7 dienos stovyklos, kurių metu dalyviai išklausė 5 paskaitas apie sveikatinimą, dalyvavo 21 sportiniame užsiėmime.
Projekto įgyvendinimas Projekto dalyviams buvo naudingas, prasmingas, prisidėjo prie sveikos gyvensenos įgūdžių formavimosi, fizinio aktyvumo skatinimo.

Dovilė Navickaitė-Danielė,
Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos metodininkė