Komandinis darbas – raktas į sėkmingą suaugusiųjų švietimo plėtrą

Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos (toliau – Tarnyba) komanda, įgyvendindama „Erasmus+“ programos suaugusiųjų švietimo srities projektą (toliau – projektas), šių metų gegužės 8–12 d. dalyvavo kursuose „Komandos formavimas ir komunikacijos stiprinimas per dramos žaidimus“, kurie vyko Atėnuose. Kursų organizatoriai – Andrioti School, turintys didelę patirtį profesionaliai organizuojant aukštos kokybės kursus Graikijoje. Kursų pagrindinis tikslas – stiprinti bendravimo ir bendradarbiavimo komandoje įgūdžius per dramos žaidimus. Įgyvendinant projektą buvo siekiama stiprinti darbuotojų ir besimokančiųjų bendravimo, bendradarbiavimo ir komandos formavimo įgūdžius siekiant užtikrinti neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugų prieinamumą.

Atvykus į kursus dalyvius nustebino įspūdinga mokymų erdvė, kuri iškart įtraukė į graikų mitologijos pasaulį per milžiniškame paveiksle vaizduojamus dievus Erotą ir Psichę, per deivės Higėjos skulptūrą. Žavinga ir charizmatiška mokymų vadovė, šios erdvės šeimininkė, aktorė, dramos terapeutė Anastasia Golema pasitiko Tarnybos komandą atvira šypsena ir iškart sužadino šilto, neformalaus, spontaniško bendravimo atmosferą. Pirmoji diena buvo skirta saugios ir spontaniškumą skatinančios atmosferos kūrimui, dalyvių prisistatymui ir gilesniam susipažinimui su grupe pritaikant psichodramos ir meno terapijos metodus. Šie metodai buvo visą savaitę trukusių kursų pagrindas. Kursų dalyviai prisistatydami pradėjo nuo savo socialinių vaidmenų (profesija, pareigos, šeiminiai santykiai ir pan.) žodinio apibūdinimo, palaipsniui mokymų vadovės buvo kviečiami vis gilesniam atsivėrimui per spontanišką judesį, piešinį, vaidmenis žaidimus. Mokymų metu dalyviai vidinius konfliktus grupei perteikė mini dramos (vinjetės) pavidalu, atlikdami savo baimės, liūdesio ar kitus psichinės realybės vaidmenis, taip stiprindami komandą.

Tarnybos komanda praktiškai išbandė įvairius mokymosi metodus, vienas iš jų „17 žingsnių herojaus kelias“ – tai mitologo Josepho Campbello atradimas. Mokymų metu dalyviai, pritaikydami „17 žingsnių“ metodą, susidėliojo savo gyvenimo istorijos struktūrą, atrado ryšį su savuoju Autentiškuoju Aš. Ši patirtis padėjo ugdyti bendravimo ir bendradarbiavimo kompetencijas, leido pasiruošti ir iš anksto suvokti, kaip veikti susiklosčiusioje situacijoje. Kursų metu buvo mokomasi apie transgeneraciją. Mokymų dalyviai sužinojo, kad transgeneracijos perdavimo procesas yra sąmoningas. Po šiuo sudėtingu pavadinimu „slepiasi“ ilgą laiką nutylėtos protėvių painios situacijos, istorijos, sukeliančios gėdą ar baimę. Dažniausiai tai tęsiasi ilgą laikotarpį, paliečia ne vieną giminės kartą, o vėlesnės kartos pačios nebegali įvardinti, kada ir kas buvo anksčiau nutikę, tik jaučiami padariniai. Yra pripažįstama, kad egzistuoja „kolektyvinė sąmonė“, taip pat teigiama, kad yra ir „nesąmoninga šeima“. Šioje nesąmoningoje aplinkoje gyvena visi nutylėti patyrimai, kurie ilgą laiką yra nutylimi ir turi didžiulę įtaką, kuriant santykius su kitais, bendraujant ir dirbant komandoje. Todėl labai svarbu domėtis savo protėviais, jų patirtimis, stengtis išsiaiškinti „paslėptas“ paslaptis ir kuo mažiau jų palikti savo ateities kartoms – visa tai tiesiogiai sąlygoja mūsų socialinius gebėjimus.

Paskutinę dieną mokymų dalyviai mokėsi savo jausmus, emocijas, išgyvenimus išreikšti ne tik per dramą, bet ir per muziką ir judesį, kas skatina efektyvesnę komunikaciją grupėje. Dirbant komandoje po du asmenis, buvo bandoma suprasti savo kolegų jausmus, išgyvenimus, siekiama vystyti bendrystę, empatiją, komandinio darbo įgūdžius. Reflektuojant kiekvienas išsakė savo mintis apie tai, ko išmoko, ką suprato, ką ir kaip išjautė per savo asmeninę patirtį. Po paskutinės mokymų dienos visiems komandos nariams buvo įteikti sertifikatai, įrodantys, kad visi sėkmingai patobulino savo įgūdžius, praplėtė, pagilino, įgijo naujų žinių, gebėjimų apie komandos formavimą ir komunikacijos stiprinimą per dramos žaidimus. Kursų pabaigoje komanda vadovei dėkojo graikiškai –  ευχαριστώ (efcharistó). Tai pirmasis pirmąją vizito dieną Graikijoje lietuvaičių išmoktas nuostabus graikiškas žodis

Šio mobilumo nauda neabejotina, organizacijos atstovai įgytas žinias pritaikys savo veikloje, siekiant gerinti neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugų kokybę, didinti neformalaus suaugusiųjų švietimo paslaugų prieinamumą, atliepti besimokančiųjų poreikius. Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyba yra akredituota organizacija, iki 2027 metų įgyvendinanti programos „Erasmus+“ mobilumo projektus.

Dovilė Navickaitė-Danielė,
Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos metodininkė

Projekto Nr. 2022-1-LT01-KA121-ADU-000056177. Šis straipsnis atspindi tik autorių nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją.