KAIP VAIKAI SUAUGUSIUOSIUS MOKĖ…

KAIP VAIKAI SUAUGUSIUOSIUS MOKĖ…

Lietuvių liaudies išmintis byloja, kad „Žmogus be mokslo, kaip namai be langų“, „Mokslo ant pečių nenešiosi“ ir dar daugybė patarlių, pasakymų, mįslių apie mokslo naudą ir svarbą gyvenime mus lydi nuo pat vaikystės.

2018 lapkričio 19 –25 dienomis visoje šalyje Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacija įvairias švietimo, ugdymo, bendruomenines įstaigas kvietė kurti mokymosi šventę – organizuoti devynioliktą suaugusiųjų mokymosi savaitę „Lietuva mokosi: iš praeities į ateitį“. Šiais metais suaugusiųjų mokymosi savaitė buvo skirta atkurtos Lietuvos šimtmečiui.

Bet ar visada tik suaugę gali ir turi mokyti? Gal galime ir mes, suaugusieji, pasimokyti iš mažųjų svajoti, piešti, kurti, konstruoti….Juk taip greitai pamirštame tai, ką mokėjome vaikystėje…

Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyba kartu su šešiais rajono lopšeliais darželiais (Daugėlių l/d, Kuršėnų l/d „Buratinas“, Kairių l/d „Spindulėlis“, Meškuičių l/d, Ginkūnų l/d, Gruzdžių l/d „Puriena“) bei Raudėnų mokykla-daugiafunkciu centru sumanė ir įgyvendino projektą „Nors aš mažas, bet gudrus – galiu mokyti visus“. Projekto metu mažieji mokytojai mokė savo tėvelius, senelius, brolius, sesutes, vyresniuosius draugus pačių įvairiausių dalykų: piešti, dainuoti, šokti, žaisti futbolą, gaminti Kalėdines dekoracijas…Kiekviena veikla buvo unikali ir išskirtinė – atnešusi puokštę pačių džiugiausių emocijų tiek suaugusiesiems, tiek patiems mažiesiems mokytojams.

Projekto refleksija atskleidžia, kuo svarbi, unikali ir išskirtinė buvo ši veikla visiems, kurie į ją įsijungė.

Daugėlių lopšelyje-darželyje mamos labai aktyviai iš mažųjų mokytojų mokėsi piešti, susipažino ir prisiminė, kokios yra piešimo technikos, reikalingos priemonės. Mamos piešė vaškinėmis kreidelėmis, guašu ant plėvelės, akvarele, anglimi, vašku. Piešimo procesas suteikė atradimo džiaugsmą, leido vaikams pademonstruoti turimas žinias bei jomis pasidalinti su savo mamomis. Mažieji mokytojai taip pat supažindino tėvelius su įvairiomis geometrinėmis formomis, mokė šias formas atkartoti iš pagaliukų, kamštelių, įvairios gamtinės medžiagos. Veiklą vainikavo nuostabūs grupiniai darbai iš geometrinių figūrų. Ne mažiau džiugių emocijų suteikė įvairiausi pirštukiniai žaidimai, pūtimo pratimai, pyragėlių „kepimas“ iš kinetinio smėlio.

Kuršėnų lopšelyje-darželyje „Buratinas“ mokėsi ne tik mamytės, tėveliai, bet ir tarptautinio Erasmus+ KA2 projekto partneriai iš Italijos, Kroatijos,Turkijos, atliekantys praktiką įstaigoje, Kuršėnų sveikos gyvensenos klubo „Aušra“ nariai, Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos gimnazistai. Jauniausi projekto dalyviai „Bitučių“ grupės ugdytiniai kartu su auklėtoja D. Stugyte pasekė mamoms ir svečiams pasaką „Trys paršiukai“. Pasiskirstę grupelėmis, mažieji kartu su suaugusiaisiais iš šiaudų, medinių pagaliukų ir molio kūrė paršiukų namelius, iš veltinio – pagrindinius pasakos personažus paršiukus. Vėliau mamos inscenizavo pasaką, pasinaudodamos sukurtomis priemonėmis. „Žiogelių“ grupės ugdytiniai kartu su auklėtoja A. Audiniene ir kūno kultūros mokytoju K. Mikaliūnu savo svečius pakvietė į kūno kultūros valandėlę, organizuotą pasakos „Pagrandukas“ motyvais. Ugdytinių mamos ir svečiai mokėsi įvairių ėjimo, bėgimo, apšilimo pratimų, įveikė kliūčių ruožą. Po aktyvios valandėlės sekė rami kūrybinga veikla – suaugusieji kūrė pasakos „Pagrandukas“ personažus, naudodami antrines žaliavas (plastikinius šaukštus, medžiagos skiauteles, popieriaus atraižas, siūlus ir pan). Priešmokyklinukai suaugusiuosius mokė kurti interaktyvią pasaką „Trys paršiukai“. Vaikai supažindino savo „mokinius“ su interaktyvios lentos naudojimosi galimybėmis: balso įrašymu, paveikslėlių valdymu,  parodė vaidinimo demonstracinę versiją. Priešmokyklinio ugdymo pedagogė J. Vileikienė pasiūlė ugdytiniams tapti mentoriais: išdalinti suaugusiems pasakos „Trys paršiukai“ žodžius, paskirti vaidmenis, pakonsultuoti įvaldant naujausias technologijas. Visų veiklų metu vaikai didžiavosi savo pranašumu, o besišypsančių „mokinių“ veiduose galėjai įžvelgti jaudulį.

Ne mažiau įdomios veiklos vyko Kairių lopšelyje-darželyje „Spindulėlis“, kur mažieji „mokytojai“ „Kodelčiukai“ mokė tėvelius žaisti lietuvių liaudies žaidimus ir žaidinimus. „Naminukų“ grupės ugdytiniai kartu su tėveliais keliavo į sveiko maisto karalystę, mokė dėlioti sveiko maisto piramidę, žaisti stalo, lietuvių liaudies žaidimus, lankstyti iš popieriaus paukščiukus. „Smalsučių“ grupės mažieji pravedė tėveliams įvairias mokomąsias veiklas: „Aš esu aš“, „Paskaičiuokim“, „Dainuokim kartu“, „Linksmoji abėcėlė“, „Piešti mums visiems smagu“. „Gudručiai“ tėveliams siūlė įvairią pažintinę, patirtinę, meninę veiklą, savo „mokiniams“ rekomendavo išbandyti Jonely priemones: piešti ant šviečiančio molberto, žaisti su dėže-lagaminu, smagiai panaudoti imitacinius medinius žaisliukus žaidžiant su kinetiniu smėliu, veikti su kūrybiniais pilstymo rėmeliais, žaisti šaškėmis ir domino. Visi „mokiniai“ ir „mokytojai“ buvo apdovanoti šypsenėlėmis – vieni už mokymą, kiti už gerai įsisavintas žinias. Įdomi veikla suteikė visiems naujų potyrių ir džiugių emocijų veikiant kartu.

Meškuičių lopšelyje-darželyje 4 grupių vaikai mokė savo tėvelius pasigaminti eglutes iš įvairių medžiagų – popieriaus, servetėlių, saldainių popieriukų ir t.t. Visi sukūrė bendrą kūrybinį darbą ,,Mūsų eglutės – spindinčios gražutės“, kuris eksponuojamas lopšelio-darželio koridoriuje. Veikloje dalyvavo 80  procentų lopšelio-darželio ugdytinių ir 70 procentų jų tėvelių. ,,Nykštukų“ grupės vaikai mokė Meškuičių gimnazijos IVG klasės mokinius žaisti su šviesos stalu, vėliau surengė jiems „egzaminą“, kurį abiturientai sėkmingai išlaikė ant šviesos stalo iš smėlio ir grūdų sukurdami įvairių gyvūnų paveikslus. Lopšelio-darželio mažųjų futbolistų komanda mokė dvyliktokus atlikti įvairius pratimus bei žaisti futboliuką. Buvo surengtos draugiškos futboliuko varžybos trys prieš tris. ,,Smalsučių“ grupės vaikai mokė mamas ir senjorų klubo ,,Pasagėlė“ nares kaip atlikti akių mankštos pratimus, paaiškino šių pratimų naudą. Jungtinė vaikų komanda, mokė žaisti viešnias futboliuką. Po varžybų ,,Smalsučių“ grupės vaikai vaišino svečius vaistažolių arbata, paaiškino, kuo ji yra naudinga organizmui, įteikė savo sukurtus lankstinukus apie vaistažoles ir arbatą. „Pelėdžiukų“ grupės vaikai suaugusiuosius mokė dainų, šokių, ratelių. Visos projekto veiklos suteikė teigiamų emocijų, ugdė bendradarbiavimo, kūrybiškumo, tolerancijos įgūdžius.

Ginkūnų lopšelis-darželis jau daug metų bendradarbiauja su Ginkūnų kultūros centru, tad ir šį kartą darželio ugdytiniai kartu su savo vyr. meninio ugdymo mokytoja N. Zapalskiene Ginkūnų bendruomenės narius sukvietė į kultūros centro salę, kurioje ,,Pelėdžiukų“ grupės mergaitės Barbora, Kamilė, Luka, Kornelija ir Smiltė, kartu su meninio mokytoja G. Pipinyte-Grunskiene, organizavo edukaciją ,,Popieriaus kelias“. Visi susirinkusieji džiaugėsi savo darbais bei prasmingai ir turiningai praleistu laiku.

Aktyvūs ir rimti mokymai vyko Gruzdžių lopšelyje-darželyje „Puriena“: „Pelėdžiukai“ mamas mokė modernių šokių, močiutėms organizavo interaktyvią veiklą „Sveika mityba – energijos šaltinis“, Gruzdžių neįgaliųjų draugijos narius išmokė pasigaminti gražius raktų pakabukus. Anot „mokytojo“ Jokūbo, „daugumai mamų iš pradžių truputį pavyko šokti, truputį nepavyko. Jos kažko labai jaudinosi, bet po kelių pakartojimų buvo jau gerai“. Augustė pastebėjo, kad „mamos labai lanksčios, bet nedrąsios“, Domilė pasidžiaugė „esu gera mokytoja, nes mama puikiai atliko judesius, nors daug šypsojosi ir juokėsi“. Su dideliu entuziazmu buvo organizuota interaktyvi paskaita, sveikatinimo užduotys ant šviesos stalo. „Mokinė“ močiutė, atlikdama užduotį interaktyvioje lentoje stebėjosi „nesu mačiusi, kad pirmiausia braukiam rašiklį, o iš paskos atsiranda raštas“. Močiutė Jūratė pastebėjo, kad „gyvenime neįsivaizdavau tokių įdomių, spalvotų ir smagių dalykų vaikams“. Apibendrindama savaitės veikla priešmokyklinukė Urtė buvo labai laiminga „ypač džiaugiuosi savo močiute Irena, kuri metė darbą ir atėjo pas mane semtis žinių apie sveikatą. Taip pat džiaugiuosi Augustės močiute Dina. Ji tokia menininkė, jos rankos auksinės“. „Ramuniukų“ grupės ugdytiniai projekto veikloms ruošėsi rašydami kvietimus, patys juos išdalindami įstaigos darbuotojams. Pirmajame „Jogos pasakos“ užsiėmime vaikai buvo kiek labiau įsitempę, nes „mokytojais“ tapo pirmą kartą. Sekamos pasakos intarpuose kiekvienas ugdytinis pristatė po jogos pratimą, visi kartu juos demonstravo, kai kurie išdrįso suaugusiems skirti pastabų ar pagyrimų. Laisviau mažieji jautėsi „Kūrybinėse dirbtuvėlėse“ mokydami kurti „Sapnų gaudykles“. Vaikai noriai dalijo patarimus: kaip verti siūlus, kokias priemones rinktis dekoravimui, rodė savo sukurtus pavyzdžius ir aiškino, kur namuose tinka kabinti sapnų gaudyklę, kam ji skirta. Daugelis ugdytinių liko patenkinti įvykusiomis veiklomis, džiaugėsi patirtu mokytojavimo džiaugsmu. Mažieji mokytojai pasigyrė savo šeimos nariams, kaip jie šauniai pasirodė, kai kurie pasvajojo užaugę būti mokytojais.

Raudėnų mokyklos-daugiafunkcio centro grupės auklėtojos A. Lučinskienė, V. Lapėnienė, B. Petronytė papasakojo, kad ikimokyklinės „Obuoliukų“ grupės ugdytiniai pakvietė savo tėvelius bei močiutes į „Rudenėlio dirbtuvėles“. Veiklos metu vaikai mokė atvykusius svečius gaminti rudenines dekoracijas, kuriomis papuošė darželio grupės erdves bei savo namus. Auklėtojos pasidžiaugė, kad į „Rudenėlio dirbtuvėles“ susirinko beveik visos mamytės, tėveliai, į talką atskubėjo ir močiutės. Vaikai su dideliu entuziazmu rodė ir aiškino tėveliams, kaip reikia verti lapus ant šakelių: vieni laikė šakeles, kiti tėveliams padavinėjo lapus, treti rodė, kad baigiant dekoraciją būtina užverti obuolį. Veikdami kartu visi patyrė puikių emocijų, sustiprino bendruomeniškumo jausmą ir, kaip pabrėžė auklėtojos, „tikrai patyrėme, jog mūsų ugdytiniai, nors ir maži, tačiau be galo gudrūs, gali mokyti savo tėvelius, tikimės, kad toks projektas – tik puiki pradžia į tolimesnį veikimą kartu“.

Projektas „Nors aš mažas, bet gudrus – galiu mokyti visus“ atnešė daugybę smagių emocijų tiek mažiesiems mokytojams, tiek jų mokiniams, dovanojo neįkainuojamą laimę pabūti kartu, pajusti bendrumo, pažinimo bei kūrybos dvasią. Projekto tikslas buvo suvokti, kad mokytis galima kitaip, įdomiai, netradiciškai, patiriant teigiamas emocijas, nes, kaip pabrėžė A. Einšteinas „Diena be mokslo – tuščiai praleista diena. Tiek daug yra ko mokytis ir tiek mažai turime tam laiko“.

Apibendrinti projektą „Nors aš mažas, bet gudrus – galiu mokyti visus“ norėtųsi priešmokyklinukės Urtė žodžiais, kad „smagu būti mokytojais suaugusiems, nes jie labai geri mokiniai. Jie moka klausytis ir išklausyti, jie išgirsta, ką sako vaikai ir sureaguoja į jų pastabas. Išmoko naujovių, kurias mes nuoširdžiai jiems parodėme“…

Rasa Piežienė

Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos direktorė