SUAUGUSIŲJŲ SAVAITEI PRABĖGUS….

Tradiciškai lapkričio mėnesį visoje Lietuvoje organizuojama suaugusiųjų mokymosi savaitė, kurios metu vykdomos pačios įvairiausios veiklos, suaugusieji kviečiami aktyviai mokytis, dalyvauti įvairiose edukacijose, renginiuose ir pan. Šios savaitės metu įvertinus Lietuvos andragogų veiklos rezultatus ir siekiant skatinti juos profesinei bei kūrybinei iniciatyvai, yra suteikiamas Metų andragogo vardas.

Ne išimtis buvo ir šis lapkritis – visoje Lietuvoje jo metu jau 20-tą kartą siautė „mokymosi virusas“ – vyko suaugusiųjų mokymasis, kurio tema šiais metais – „Mokymosi pasaulis laukia. Keliaukim!“.

Šiais metais Šiaulių rajono gyventojai buvo pakviesti aktyviai dalyvauti pačiose įvairiausiose veiklose: projekte „Prisijungusi Lietuva“ (organizatoriai – Šiaulių rajono savivaldybės viešoji biblioteka; Kuršėnų Vytauto Vitkausko biblioteka), aktyviai sportuoti, „maudytis“ gongo garsuose, klausytis paskaitos apie sveiką mitybą vyresniame amžiuje, piešti fraktalus (organizatoriai – Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras). Šiaulių r. Kuršėnų meno mokyklos direktorius R. Snarkis drauge su savo kolektyvu visus pakvietė į dokumentinių filmų peržiūra „Anądien“. Buvo vedami biblioterapijos užsiėmimai, mokoma kurti šventinius vainikus (organizatoriai – Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnyba).

Mokymosi savaitės veiklos buvo baigtos bei apibendrintos „inovatyvioje arbatinėje“ „Keliaujame laiku“. Ši „arbatinė“ vienai popietei buvo įkurta Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos patalpose – čia kvepėjo arbata, kava, pyragais ir puikia nuotaika.

„Arbatinės“ svečiai, žvelgdami į atsineštas vaikystės, jaunystės nuotraukas, leidosi į nostalgišką kelionę po praeitį, bandė atspėti, kas įamžintas nuo laiko pageltusioje fotografijoje. Technologijų pagalba renginio dalyviai virtualiai keliavo po pasaulio muziejus, aptardami svarbiausius bei įsimintiniausius šių muziejų eksponatus.

Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos metodininkės Edita Giržadienė ir Aurelija Leišienė pristatė įgyvendinamą projektą „Išradingi darbuotojai – išradingi senjorai“, finansuojamą Švietimo mainų paramos fondo pagal Erasmus+ programą, papasakojo apie kelionę į Italiją, kur vyko mokymai pagal numatytas veiklas. Dalyvavusieji nudžiuginti informacija apie laimėtą projektą sportinėms veikloms. Projektas „Gali sportuoti? Įrodyk! II” finansuojamas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Sporto rėmimo programos. Veiklų įgyvendinimas planuojamas 2020 sausį.

„Inovatyvioje arbatinėje“ dalyviai naudojosi nešiojamais kompiuteriais, gautais iš European Investment Bank (buvo gauta 20 vnt. nešiojamų kompiuterių). Šiais kompiuteriais bet kada gali naudotis Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos Trečiojo amžiaus universiteto studentai, pedagogai bei jaunuoliai.

Laikas „arbatinėje“ prabėgo greitai ir naudingai, dalyviai ne tik bendravo, bet ir išsamiau susipažino su informacinių technologijų, elektroninių paslaugų teikiama nauda, pabuvo kartu, sužinojo apie Šiaulių rajone vykdomas veiklas, skirtas suaugusiems asmenims.

Kuršėnų mieste nėra vietos, kurioje vyresnio amžiaus žmonės susitikę prie arbatos puodelio

galėtų pabendrauti, pasimokyti, pabūti drauge. Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos kolektyvas planuoja nuo 2020 metų sausio mėnesio kartą per mėnesį organizuoti „inovatyvią arbatinę“, į kurią kvies užsukti visus suaugusius Šiaulių rajono žmones pabūti kartu su bendraminčiais, išmokti, sužinoti kažką naujo, įdomaus, o gal vienai dienai tapti mokytojais savo bendraamžiams.

„Diena be mokslo – tuščiai praleista diena. Tiek daug yra ko mokytis ir tiek mažai turime tam laiko“ (A. Enšteinas).

Rasa Piežienė, Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos direktorė

Edita Giržadienė, Šiaulių r. švietimo pagalbos tarnybos metodininkė